Vad är #openalmedalen?

open_infografik_II_divided

I korthet: Den här webbplatsen vill hjälpa besökare i Visby under Almedalsveckan att direktsända, blogga, twittra och uppdatera i andra sociala medier från de evenemang som de besöker eller deltar i. Guiderna här på webbplatsen ger grundläggande instruktioner om hur man kan använda sig av de olika metoderna. Människor som inte är i Almedalen kan använda sig av förfrågnings-systemet för att visa att de är intresserade av att se ett evenemang. Dessa förfrågningar visas publikt, och vem som helst i Almedalen kan välja att svara på en förfrågan och rapportera från ett evenemang.

Kolla in tipsen om hur man kan göra!

Jump straight to the concrete tips on how to do!

Den långa versionen: Många människor kan inte besöka Almedalsveckan, även fast de skulle vilja. Genom att direktsända, twittra, blogga och ta bilder kan du som är på plats göra skillnad för dessa personer. Om besökarna på evenemang själva hjälper till att öppna dessa, kan de tillsammans göra Almedalensveckan till en mer demokratiskt och inkluderande händelse.

Generellt är Almedalsveckan ansedd att vara ett öppet evenemang, men det finns flera skäl till att vissa inte kan besöka Visby under vecka 27:

 • Ekonomi
  Att ta båten till Visby är inte direkt dyrt, men att övernatta där är det. Det är i princip standard att en sängplats under veckan kostar runt 10 000 SEK. Till det kommer kostnader för mat och andra nödvändigheter.
 • Georgrafi
  Visby ligger på Gotland, som bekant är en ö. För att komma dit måste man åka båt eller ta ett flyg. Om du bor i östra, mellersta/södra Sverige är det inte så långt, men om du bor i andra delar kan det vara både dyrt och krångligt att ta sig dit.
 • Språket
  De flesta evenemang under Almedalsveckan är på svenska, vilket exkluderar många från att engagera sig i händelserna. Språknivån är också många gånger avancerad, och är man inte van vid politiskt- eller affärsspråk kan det vara svårt att hänga med i diskussionerna.
 • Tillgänglighet för de med funktionsvarianter
  Visby är en gammal, medeltida stad. De flesta av gatorna är gjorda av kullersten. Husen är också gamla, vilket innebär att de oftast saknar hissar. De trappor som finns är vanligen smala och stegen kan vara höga. Detta gör att det kan vara väldigt utmanande för de med funktionsvarianter att ta sig omrkring i staden.

openalmedalen-pointer-logo

Vi vill ta ett steg mot att lösa en del av de här problemen. Eftersom det är omöjligt att flytta eller bygga upp Almedalen på en ny plats, är det näst bästa att dela evenemangen som sker i Visby under veckan. Detta kan göras på många olika sätt, och vi ger här på webbplatsen tips, råd och idéer om hur det med digitala hjälpmedel går att göra Almedalsveckan till en mer öppen plats.

Det här är vad du kan göra!